Ibland får man bara mani och vill göra i princip allt, idag var en sådan dag. Även fast jag slitit itu min redan sönderslitna kropp hela dagen på jobb så ställde jag mig och gjorde soppa, chokladbollar och, så klart, cream cheese! Hade det inte varit för att jag hade vettet att stoppa innan kroppen domnade bort så hade jag kunnat göra hur många som helst, men det slutade med två stycken fantastiskt mumsiga och krämiga röror! Så, efter att ha avnjutit en liten kvällsfika framför efterlängtade men inte lika övertygande X-Files comebacken, känner jag mig tvungen att dela med mig av detta finemanga infall! Har ni tur så dyker även receptet på dagens apelsinchokladbollar också upp snart...


Grekisk pistageost

Ca 100 g skalade och osaltade pistagenötter
Ca 1,5 dl naturell osötad soygurt (förslagsvis Alpros naturella)
1 tsk olivolja
1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
5 st urkärnade svarta oliver
Ca 10 cm gurka
Salt
Krossad svartpeppar (funkar även med grovmalen)

Lägg pistagenötterna i blöt i kylskåpet dagen innan ostmakeriet. Häll soygurten i ett kaffefilter (man kan t.ex. Lägga filtrer i en sil) och låt den stå och rinna i minst en halvtimme innan mixandet. När den har runnit klart kan du hälla i den i en mixer. Häll av vattnet från nötterna och lägg sen ner dem i mixern. Tillsätt citronsaft och lite salt, mixa tills det får en krämig konsistens. Lägg i vitlök och oliver och mixa igen tills de lösts upp helt i röran. Riv gurkan på de minsta hålen på rivjärnet och pressa sedan ut så mycket som möjligt av gurkans saft från rivet. Häll över "osten" i en burk, tillsätt gurka och svartpeppar efter smak. Rör om och ställ in burken i kylskåpet. Låt stå i minst en timme innan den kan bres på mackan, så den blir lite fastare. Done!


Krämig texmex-ost

Ca 100 g osaltade cashewnötter
Ca 1,5 dl soygurt (även här har jag kört Alpros naturella)
1,5 tsk limesaft
1,5 tsk spiskummin
2 krm chipotlepeppar
En näve färsk koriander
1 vitlöksklyfta
Salt
Krossad svartpeppar

Precis som i förra receptet ska nötterna blötläggas dagen innan mixning och soygurten stå och rinna av sig i minst en halvtimme innan (se instruktion i receptet ovan). Häll av vattnet från nötterna och lägg ner dem i mixern tillsammans med soygurt, limesaft och lite salt. Mixa tills den blir krämig. Häll i spiskummin, chipotle, vitlök och koriander. Mixa igen så att smaksättarna rörs ut ordentligt i "osten". Smaka av, om du vill ha båt mer av kryddorna så tillsätt, alla gillar vi olika. Lägg röran i en burk och rör i svartpeppar efter smak, låt stå i kylskåp minst en timme innan servering.

Kommentera

Publiceras ej